Voldtekt og tall, del 1: Var det noen som sa voldtektsbølge?

21 08 2008

Edit: Se også
Voldtekt og tall, del 2: Gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse
Voldtekt og tall, del 3: Til deg som søker informasjon

Jeg er redd for å bli voldtatt. Hvem er ikke det? Etter en del diskusjoner om voldtekt i det siste, har jeg bestemt meg for å faktisk finne ut litt mer om hva det er jeg snakker om, så nå skal jeg lese voldtektsstatistikk.

De dype innsiktene kommer senere, men jeg har fått noen aha-opplevelser, og noen hæ?-opplevelser, som jeg gjerne deler allerede nå.

Hæ? 1: Hvilken voldtektsbølge?

Aviser og andre snakker om voldtektsbølge, men antall anmeldte voldtekter og voldtektsforsøk i Oslo holdt seg ganske stabilt i perioden 2000-2004. Hvis vi ser på tidsrommet 1994-2004 ser vi en økning, men denne økningen kan knyttes til at problemet med utenlandske prostituerte vokste kraftig i samme periode, og disse er spesielt utsatt for voldtekt — noe som også synes gjennom en sterk økning i andel innvandrere blant voldtatte kvinner. Som leder oss til:

Hæ? 2: Innvandrere overrepresentert på offersiden

Det er knapt noen som ikke har fått med seg at innvandrere er kraftig overrepresentert blant anmeldte voldtektsmenn i Oslo. Men hvor mange har hørt at en tredjedel av alle kvinner som ble voldtatt i Oslo i 2004, også var innvandrere?

Aha 1: Fins det ikke mer tall?

Nå har jeg bare nettopp begynt å lese, men det overrasker meg at det fins så veldig mye synsing og konklusjoner om voldtekt, og så utrolig lite tall. De tallene jeg bruker her, kommer fra politirapporten Voldtekt i Oslo 2004 [1], som ligger til grunn for veldig mange av de tallene vi har sett i media siden 2004. Vi snakker om mindre enn 150 voldtekter hvert år, med tall fra 3 forskjellige år, som fordeles på partnervold, vold fra bekjente, overfall og vold mot prostituerte; som fordeles på ulike aldersgrupper og etnisiteter. Dette er ikke tallmateriale nok til å kunne si noe sikkert som helst. Og vi får ikke se alle tall. Jeg er spesielt interessert i overfallsvoldtekter, og synes ikke jeg får nok svar.

Aha 2: Er det ikke fler?

Når jeg sier at jeg er redd for voldtekt, betyr det at jeg er redd for å bli overfalt av en fremmed og voldtatt. Selvfølgelig vil jeg ikke bli voldtatt av noen jeg kjenner heller, men det er ikke noe jeg går rundt og er redd for. I Oslo var antall utendørs voldtekter 23 i 2000. I 2001 respektive 2004 var summen av antall utendørs voldtekter og voldtektsforsøk 30 respektive 25 [1]. Disse tallene inkluderer også voldtekter utendørs som ikke er overfallsvoldtekter, for eksempel prostituerte som voldtas av kunder eller utendørs voldtekt hvor offer og gjerningsmann kjenner hverandre.

Selvfølgelig er n voldtekter n for mange, men er disse tallene nok til at jenter skal gå rundt å være redde i den grad vi gjør det i dag?

[1] Voldtekt i Oslo 2004, Gjennomgang av sentrale data fra anmeldte voldtekter ved Oslo politidistrikt, Marianne Sætre og Veslemøy Grytdal, 2004.

Reklame

Handlinger

Informasjon

28 responses

21 08 2008
Grenseløs

Det dreier seg i stro grad om såkalte tabloidoverskrifter, ikke bare på dette området, men også på mange andre.

Det som skrikes fra en overskrift og fakta er nesten alltid to vidt forskjellige ting.

21 08 2008
NIP

Interessant blogginnlegg 🙂

21 08 2008
kamikaze

Grenseløs: Velkommen! Helt enig i det du sier om sammenheng mellom tabloidoverskrifter og fakta. Men voldtekt skiller seg ut gjennom at det er noe de fleste jenter er veldig redde for, og en del bruker faktisk mye penger og energi på å beskytte seg. Voldtektstall blir også blitt brukt av både politi og politikere til diverse formål, som å formane jenter, argumentere mot innvandring og forlange ressurser. Så tallene overrasket meg.

NIP: Velkommen hit, og takk!

21 08 2008
Joakim

Voldtekt er en styggedom, som samfunnet så absolutt ikke trenger. Jeg syns det er meget synd at kvinner ikke kan føle seg trygge, når de er ute etter mørkets frembrudd. Kvinner er ikke en gjenstand vi menn kan lyste oss med som vi vil, sier dem nei, så betyr det nei.

Forøvrig tror jeg media har skapt et hysteri rundt dette med voldtekt, for jeg nekter å tro så mange blir voldtatt, som media skal ha det til.

Føler du deg usikker, kjøp pepperspray, det er lovlig og veldig effektivt. Jeg tok kurs i konfliktløsning på jobb en gang, da prøvde vi pepperspray på hverandre. Og jeg kan love deg, det svir!

22 08 2008
Konrad

Overfallsvoldtekter er et svært sjelden fenomen. Det er det viktig å notere seg.

22 08 2008
kamikaze

Joakim: Velkommen hit! Ang pepperspray, jeg forvirrer meg over hva som er lovlig og ikke; noe er lovlig i Norge, men det er ikke «ekte» pepperspray (men den virker sikekrt likevel!). I danmark der jeg bor er pepperspray ikke lov, men den man kjøper i Norge er kanskje lov likevel? Hvis man har pepperspray kan det sikkert lønne seg å prøve den et par ganger (altså ikke på kompisen, men på et tre eller noe) slik at man vet hvordan det funker; jeg hadde sikkert klart å spraye meg selv i forvirringen…

Konrad: Velkommen! Og jepp!

22 08 2008
Joakim

Kamikaze: Det selges to typer pepperspray i Norge, en for allmennheten og en for politiet. Begge er ekte pepperspray, men den ene er noe sterkere enn den andre. På kurset jeg snakket om, prøvde vi den for allmennheten, og den svei ganske godt. Så i Norge har du lov å bære pepperspray, trodde man hadde det i Danmark også jeg da men.

22 08 2008
kamikaze

Joakim: Bare for ordens skyld: ifølge dansk wikipedia er pepperspray ulovlig i Danmark. Google gir en masse motstridende informasjon om pepperspray i Norge, her hadde for eksempel noen nylig blitt straffet for å innføre pepperspray til Norge, mens andre steder står det at det er lovlig. Jeg skulle tro at den som hvem som helst kan kjøpe i Norge, er lovlig; kanskje har det med konsentrasjon å gjøre, som du er inne på?

Men hvis jeg hadde hatt en pepperspray hadde jeg nok gått med den uansett, jeg vil heller ha bot enn å bli skadd!

22 08 2008
vaarloek

mhm! dette er det jeg stadig prøver å fortelle folk, at sjansen for at det skjer er så utrolig liten! og så sier de bare: men hvis det skulle skje … og det er greit nok, men hvor mange lar være å sette seg i et fly fordi det kan skje en ulykke? hvor mange lar være å krysse veien i tilfelle det kommer en bil? hvor mange unngår å spise fordi hei: de kan jo faktisk få noe i luftveiene og dø?

ikke sant. å unngå å leve normalt i oslo (og andre steder og, selvfølgelig, men det er oslo som har fått dette voldteksryktet på seg) pga frykt for en så usannsynlig hendelse er rett og slett irrasjonelt.

når det er sagt: interessant dette med innvandrere og overrepresentasjon, visste ikke at 1 tredjedel av kvinner som voldtas er innvandrerkvinner. kan vel trygt si at det er en overrepresentasjon det er verdt å peke på. i tillegg sammenhengen mellom prostitusjon og voldtekt. interessant, interessant.

22 08 2008
Joakim

Kamikaze: Det går nok mer på at det er importforbud, for det er jo enkelte som har en høyere styrke enn andre. Som sagt finnes det typer som selges på norske nettbutikker, en for politiet, og en for alle oss andre. Så en ville tro at siden jeg i min opplæring brukte det, og at det selges på norske nettsteder, er det også lov å bruke her i landet.

22 08 2008
kamikaze

hei vaarloek og velkommen 🙂 vi er enige igjen!

joakim: du vet åpenbart mer om pepperspray i norge enn meg 🙂

22 08 2008
Joakim

Kamikaze: Ikke så rart, det var en del av konfliktløsnings kurset jeg tok for noen år siden. Eksempelvis selger http://www.superkul.no ut pepperspray, eneste kriteriet er at du er 18 år ved kjøp.

23 08 2008
vaarloek

kamikaze: jeg aner at vi kan komme til å være ganske så enige ganske så ofte 🙂

25 08 2008
NIP

Jeg må likevel advare mot å bruke statistikk som en unnskyldning for å ignorere problemstillingen krim; bare husk at menneskers empati og rettferdighetssans er knyttet opp til enkeltmennesker og enkeltsaker, og aldri opp mot statistikk og kalkyler :-/

25 08 2008
kamikaze

NIP: Det har du rett i, og jeg synes absolutt ikke vi skal ignorere noe som helst. Voldtekt er noe av det frykteligste et menneske kan utsettes for, og det er også derfor jeg selv er så redd for å bli voldtatt. På den andre siden har media og andre hypet opp faren for overfallsvoldtekt (nettopp basert på statistikk), og jeg lar absolutt hverdagen min påvirkes av min frykt for overfallsvoldtekt.

Det var egentlig en annen grunn til at jeg begynte å lese statistikken (derfor er dette bare del 1) men disse andre tallene jeg fant overrasket meg såpass at jeg fant det verdt å dele.

3 09 2008
Shoaib

Hei der,

tusen takk for et meget interessant blogginnlegg! Det hjelper med litt fakta på et område som i mediene er übertabloid.

3 09 2008
kamikaze

Hei Shoaib, velkommen hit og takk for vennlige ord!

8 09 2008
Strekker

Jeg blir så glad når noen prøver å se på tallmaterialet selv!

Men kriminalstatistikk er vanskelig å lese på en måte som gir mening. Tips til interesserte: Heftet «Kriminalstatistikk og virkelighet» av kriminolog Leif Petter Olaussen. Utgitt av Politihøgskolen ( PHS Småskrifter nr.1/96). Det er drøyt ti år gammelt, men stadig relevant. Cecilie Høigård skriver også interessant om kriminalstatistiske problemstillinger, bl.a. i boka «Gategallerier» (anbefales!), som kan lånes f.eks.fra Deichmanske bibliotek i Oslo.

Og den trykte versjonen av kriminalstatistikken har forresten mer informasjon enn SSBs tabeller på nett. Men for et virkelig dypdykk, må man nok være forsker og få tilgang til politiets råmateriale…

8 09 2008
Strekker

-> mente altså ikke å si at du har feillest statistikken, Kamikaze! Bare tips fra en krimnerd til andre (formodentlig) interesserte. 😉

8 09 2008
kamikaze

Hei Strekker, og velkommen! Ja, jeg har gremmet meg over at jeg ikke kan få tak i førstehåndstall, men det er vel umulig med tanke på integritetsvern osv. Nå har jeg det problemet at jeg befinner meg utenfor landegrensene — kan jeg få tak i noe av det du nevner uten å fly først?

Uansett så har jeg lest både tallene og konklusjonene i rapportene, og tror at de gir en rimelig ok bilde; i hvert fall ser jeg ikke noe som skurrer med det første. Men hvis du mener jeg er ute på ville veier, får du heller si fra!

8 09 2008
Strekker

Neida; nå har jeg ikke lest de siste tallene, men dette er jo (som du antagelig har sett) temmelig stabile saker, og rimer godt med det bildet jeg kjenner til fra før.

Er ikke helt fortrolig med det ferskeste av kriminalstatistikk ennå; er nettopp tilbake på kriminologistudiet etter et sidesprang med juss. Og er det én ting jusstudiet ikke dreier seg om, er det straffefrekvens og lignende (men det visste jeg forsåvidt før jeg valgte det).

Jeg kan gjerne kjøpe og sende deg både krimstatistikk og Olaussen; det er ikke snakk om mer enn et par hundrelapper. Høigård kan du kanskje få lånt via et dansk bibliotek (vet at noen svenske, offentlige biblioteker har utleveringsavtaler (haha!) med Norge)? Det fins jo garantert eplegod utenlandsk litteratur om (kriminal)statistikk og tolkning av den generelt, men her dreier det seg jo om spesifikt norsk statistikkføring. Enkelte rent tekniske grep (hvordan man registrerer/klassifiserer lovbrudd og grupper av lovbrudd) kan gi, og gir i praksis, store utslag på statistikken.

Det er godt å nerde, altså!

8 09 2008
Strekker

Olaussen koster NOK 50 hos akademika.no. Kriminalstatistikken (siste komplette: 2004) kan du laste ned fra SSB, under «publikasjoner».

8 09 2008
kamikaze

Strekker: Takk for all informasjonen! Det er definitivt ikke siste gangen jeg skal støtte meg på tall, så jeg skal se nærmere på disse.

Og ja, det er alltid moro å få nerde litt!

28 10 2008
Voldtekt og tall, del 3: Til deg som søker informasjon « kamikaze

[…] tidligere poster om temaet finner du her: Voldtekt og tall, del 1: Var det noen som sa voldtektsbølge? Voldtekt og tall, del 2: Gjerningsmannen er av utenlandsk […]

28 10 2008
Voldtekt og tall, del 2: Gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse « kamikaze

[…] og tall, del 2: Gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse 27 08 2008 Edit: Se også Voldtekt og tall del 1: Var det noen som sa voldtektsbølge? Voldtekt og tall del 3: Til deg som søker […]

10 01 2009
super

Se på hvor i Oslo disse overfallsvoldtektene skjer også. Jeg bor nederst på Grunerløkka, det er ikke lenge siden sist gang en kvinne ble voldtatt i nabolaget, det skjedde utenfor nabobygget. Veldig mange av overfallsvoldtektene i Oslo de siste årene har skjedd innenfor 10 min gange fra hjemmet mitt. Det er ikke paranoia å være mørkredd i mitt distrikt. Det er sunn fornuft.

10 01 2009
kamikaze

Hei og velkommen super! Jeg har ikke konkret statistikk på hvor voldtektene har hendt, bare et intrykk fra aviser og andre media — og litt av det jeg så ved å sammenligne med tilgjengelig statistikk var jo nettopp at fakta og inntrykk kan være veldig forskjellige ting. Når det gjelder hvor voldtektene skjer, vet jeg ikke.

Uansett — det jeg kritiserer er ikke jenter som er redde eller forsøker å beskytte seg, jeg er i høyeste grad en av dem selv. Jo, jeg synes det er synd å la seg styre av frykt, men det får være opp til hver enkelt. Det jeg er ute etter er å ta dem som misbruker voldtektsstatistikk, enten det er for å selge fler aviser, for å flytte skyld fra politikere og politi for manglende ressurser og resultater over på jenter som ikke passer seg godt nok, eller for å forsvare innvandringsfiendtlig politikk. Og å trekke frem noen fakta fra statistikken som ikke har fått så mye oppmerksomhet andre steder.

6 11 2011
Rex Rudi

Nå er året 2011 og igjen er det en massiv medieskapt skremsels kampanje basert på voldtekt. Det burde vært ulovlig å drive på sånn. Statistikken viser ikke at det er noen voldsektbølge og politiet sier det samme men dette er ikke media interessert i å høre om.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: