Lyden av stillhet

15 12 2008

Jeg hørte mitt livs kuleste musikk i en kirke i Helsinki for tre år siden, spilt av en kantorvenn med assistent. Man behøver to organister for å spille introen til dette stykket, som begynner med at man trykker samme akkord, rytmisk, hysterisk. Organisten spiller først med alle registrene, så med færre og færre til assistenten har trukket ut alle sammen og man bare hører den hostende lyden av luft som presses ut.

Det hørtes ut som om orgelet døde.

Så vokste en liten gregoriansk melodi fram, som vokste seg stor inne i hodet mitt.

Siden den gang har Arvo Pärt vært en favorittkomponist.

part1Arvo Pärt ble født i en liten by utenfor Tallinn i 1935, og i likhet med mange andre av idolene mine er han en pussig mann med skjegg. Da Pärt fikk utdannelsen sin, var Estland en del av Sovietunionen, og derfor isolert fra vestens moderne musikkimpulser, og han fikk dermed rom til å utvikle sin helt egen musikkstil. Pärts musikk er simplistisk, og bygger gjerne på små melodier eller akkorder som repeteres med små variasjoner, og skaper en følelse av at tiden står stille.

Pärts metoder er særs utradisjonelle — i lange perioder har han trukket seg tilbake i total stillhet, for å vente på musikken. I stedet for å studere andre moderne komponister, har han vendt seg til middelalder- og renessansemusikk. Dette høres også i musikken hans, som kombinerer nærmest gregoriansk stil med dissonante akkorder. Pärts musikk skjer like mye i stillheten mellom tonene, som i lyden selv — han kaller stilen tinntinnabulisme.

I have discovered that it is enough when a single note is beautifully played. This one note, or a silent beat, or a moment of silence, comforts me. I work with very few elements – with one voice, two voices. I build with primitive materials – with the triad, with one specific tonality. The three notes of a triad are like bells and that is why I call it tintinnabulation.

Pärts musikk ble ikke vel mottatt i Sovjetunionen, og noen av verkene hans, som Credo (1968) ble forbudt. Han tok musikken med seg og flyttet mot vest, og han bor nå i Berlin.

Pärt er perfekt i vintermørket, ikke minst hvis du har fått nok av sukkersøt julemusikk.

Videoen under er Magnificat, med Estlands filharmoniske kammerkor. Bildene har ingen ting med saken å gjøre.

PS. Den heftige orgelintroen stammer fra Annum per annum (1995)

Reklame

Handlinger

Informasjon

7 responses

16 12 2008
anders

Dette var virkelig spennende. Driver å leiter litt rundt nå. stemningsfulle saker.

16 12 2008
kamikaze

Anders: Ja, ikke sant! Me likes. 🙂 Og så har jeg fått litt sukkerspinnmusikk-overdose etter at jeg holdt julefest i helga, så nå satt det veldig, veldig fint med Pärt.

17 12 2008
anders

Må vel egentlig si at jeg aldri har vært noen stor fan av julemusikk. Likevel har jeg blitt ganske glad i Loreena McKennitt sin utgave av God Rest Ye Merry, Gentlemen. Om du ikke har hørt på Loreena, anbefales det. Ikke helt samme gata som Pärt, men likefult stemningsfult og fengende. Sjangeren er vel Keltisk med diverse andre innflytelser tror jeg.
Litt off-topic, kanskje, men du får bære over med meg.

18 12 2008
kamikaze

Toppen! Kanskje ikke helt min kopp te, men hun hadde god stemme. Hvis du liker denslags, vil du kanskje også like en svensk-finsk gruppe som heter Gjallarhorn? (Og kanskje kjenner du dem fra før også…?)

Men et annet spørsmål, hvor får du fatt i musikken? Jeg mener, piratvirksomhet finner jeg ut av, men vet du om ok lovlydige alternativ til iTunes? Mulig det er julestemningas skyld, men jeg er blitt grepet av trang til å gjøre opp for meg.

18 12 2008
anders

Jeg blir nødt til å sjekke ut Gjallarhorn. 🙂

All min lovlige musikk stammer fra kjøpte cder. Jeg har med andre ord liten erfaring med mp3 (eller lignende) baserte alternativer som iTunes osv. Det enste jeg veit er at man bør passe litt på hvaslags kopieringsbeskyttelse det evt. er på filer man kjøper. Her kan jeg desverre heller ikke hjelpe stort.

Dersom du er ute etter ny muskk er http://www.last.fm et bra sted å lete. Der kan man høre prøvesnutter og finne lignende artister til noe man liker fra før.
Prinsippet med last.fm er at man kan skape en profil basert på hva man hører på. ganske stilige saker.
(Om du ikke allerde er kjent med det da?)

19 12 2008
kamikaze

Jeg støtte på last.fm da jeg søkte etter Loreena, men fant bare en «radio» der jeg ikke selv kunne velge hvilke sanger jeg ville høre. Men det blir kanskje annerledes hvis man lager seg en profil? Skal teste det når jeg får tid, nå sitter jeg på en koffert og venter på at det inni skal bli flatt nok til at jeg får stengt den (begynner å ane meg hvordan pepperkakehuset mitt ble pulverisert…)

21 12 2008
anders

I last.fm kan man ikke velge sanger i den radioen uten videre(bare visse sanger, og det er noe knotete). Den spiller musikk basert på din smak; Som blir registrert ut i fra hva du hører på. Så den er begrenset sånn sett. Det er mest morro pga. statistikken man får over hva man hører på.

Når det kommer til pepperkakehus som blir herpa under flytur kan jeg love deg at den får en viss hjelp av stuerne. Jeg har nemlig jobbet som stuer en stund. ikke alltid ting blir behandlet like pent …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: