Historien om Felix og Sophus

28 11 2008

Var det noen som trodde at matematikere lever kjedelige liv? Håhå neida, vi har minst like store intriger som folka i Hotel Cæsar. I dag skal vi høre historien om Felix og Sophus.

Sophus Lie var en norsk prestesønn, født ved juletider i 1842 i Nordfjordeid. Helst ville han bli en stor og farlig militærmann, men han hadde for dårlig syn, så han begynte å studere i stedet. Som de fleste andre nordmenn var han ikke spesielt interessert i matematikk, og han gjorde det heller ikke særlig godt som student, så at denne mannen skulle bli et av landets største matematikkgenier var ikke lett å gjette. Men så en natt fikk han en ide som var så fantastisk at han løp hele veien hjem til kompisen sin, stilte seg utenfor soversomsvinduet hans og ropte av sine lungers fulle kraft: Jeg har løst det, og det er kjempelett!

Sophus var mer enn noe en geometrimann, og han arbeidet med å binde sammen symmetrier i geometri og algebra. Lie studerte differensialligninger, som kan tolkes geometrisk — og han analyserte symmetriene til differensialligningenes løsninger. Symmetriene kan beskrives algebraisk og geometrisk som en Liegruppe, og disse er fundamentale i all moderne geometri og fysikk. Men disse ideene om å benytte seg av symmetri og bygge broer mellom algebra og geometri var helt nye, og Lie slet fælt med at andre matematikere ikke skjønte hva han drev med.

Nede i Tyskland, i Berlin, satt en fyr ved navn Felix Klein, og han hadde også oppdaget at symmetrier var viktige i geometri. Omkring 1870 dro Sophus på studiereise til Berlin, og de to store hjernene fant hverandre. Klein hjalp Lie med å finne både arbeide og gode kolleger i Tyskland, og i 20 år jobbet de sammen som gode venner og kolleger, og la grunnen for moderne geometri.

Selv om matematikken blomstret, var Sophus ikke lykkelig i Tyskland. Han savnet Norge, han savnet frisk luft, høye fjell og dype fjorder, og han syntes bestemt ikke at tysk selskapsliv var god alternativ underholdning. Selv om Sophus var selve inkarnasjonen av en kjernekar av en nordmann, fremstod han for tyskerne som en skikkelig skrulling, og dette skulle med tiden skape store problemer.

Mange store menn vil helst være store menn alene, og verken Lie eller Klein var noe unntak. Klein fikk mer oppmerksomhet fra det matematiske publikum enn Lie, noe Lie opplevde som et svik ettersom han vitterlig hadde bidratt stort til duoens felles fremgang. Sophus distanserte seg fra Felix gjennom uttalelser som «Jeg er ikke Kleins student, og han er heller ikke min — selv om dette kanskje er nærmere sannheten.» Klein svarte gjennom å offisielt synes synd på Lie, som han fremstilte som sinnssyk, og forsvare sin stakkars gamle venn overfor andre matematikere — samtidig som han selv hadde brent all gammel korrespondanse som kunne vitnet om at Lie faktisk var kilden til mange av Kleins resultater.

Lie og Klein forble uvenner frem til Sophus døde av en sykdom forårsaket av B-vitaminmangel i 1899, 56 år gammel.

Sånn kan det gå.

(PS, er det noen andre som har bitt seg merke i at store norske matematikere har en stygg tendens til å dø unge av sykdommer som burde vært lette å unngå? Enda bra det fins tydelig oppmålte grenser for min genialitet.)

Reklame

Handlinger

Informasjon

8 responses

28 11 2008
anders

matematikere er nok som andre folk på mange måte ja.
Det må være farlig å være matematiker i Norge. Abel døde jo også ung som følge av tuberkulose (var det ikke?). Var det flere du tenkte på?

28 11 2008
kamikaze

Nei, det var Lie og Abel jeg hadde i tankene. Abel døde av tuberkulose, som han sannsynligvis fikk fordi han var fattig og arbeidsløs ettersom universitetet i Oslo ikke syntes han var verdt en jobb. Tenk det…

28 11 2008
Erlend

Atle Selberg gikk nylig vekk i den respektable alder av 90 år, så helt mørkt er ikke bildet.

28 11 2008
Alter Ego

Vet du, oppriktig talt: Dette ante jeg ikke – har aldri hoert det foer, men koste meg stort over aa laere noe nytt. Jeg tror egentlig dette er en relativt vanlig story for vitenskapsmennesker uansett fagfelt, men det var like fullt underholdende. Vet du forresten hvor i studieloepet det blir vedtatt at kjemikere paa liv og doed maa ha langt slapt haar i hestehale?? Det stemmer nemlig nesten alltid, har jeg funnet ut. Og jeg lurer paa hvorfor.

28 11 2008
kamikaze

Erlend: Så sant, så sant! Det fins 1/3 håp for dagens lyse hoder 🙂

Alter Ego: Så gøy å høre! Det skal dog innrømmes at jeg kanskje diktet litt langs veien.

He he, det der med kjemikere har jeg til og med registrert gjelder menn med måne. Aner ikke hvorfor, har ikke våget å spørre. Men jeg har jo skrevet om min teori om at geometrimennesker har mer hår enn algebramennesker, og det virker som om fysikere har enda mer hår, ikke minst. Kan det ha noe med det å gjøre med hvor i følgen algebraiker –> geometer –> fysiker kjemikerne passer best inn?

29 11 2008
Alter Ego

Det kan godt hende – eller kanskje kjemikerne er den kategorien som gaar parallelt langs alle disse tre og tar enhver mengde haar saa lenge den er lang nok til aa samles i en hestehale bakerst? Den er alltid i nakken nemlig, har jeg registrert.

…og saa har jeg faatt med meg at historikernes kompetanse gjerne er betinget av magevolum; jo stoerre volum jo stoerre ansiennitet – mens de som har prestisje alternativt kan vaere radmagre (fordi de produserer saa mye at de ikke rekker/tenker paa aa spise?). Det er en underlig verden.

…men hvor kommer du som mattenerd inn da? 😉

29 11 2008
kamikaze

Nå ble jeg redd for at jeg ser ut som en kjemiker :/

1 12 2008
Alter Ego

Neinei, det gjelder bare for MANNLIGE kjemikere. (Jeg kan bare ikke si det hoeyt siden det ville vaere fordomsfullt og sjaavinistisk, og det er jeg jo ikke…)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s




%d bloggere liker dette: