Doktorandens overlevelsesguide, del 2

15 10 2008

Konferanser og forskerseminarer er ikke alltid like gøy — suverene forskere er ikke nødvendigvis suverene til å presentere resultatene sine, og selv om de er suverene til å presentere også, er det ikke sikkert at du, suverene (?) doktorand, forstår hva de sier.  Hvordan overlever man lange ubegripelige foredrag?

Strategi 1: Ta deg en lur! Du er sikkert ikke alene om det. Jeg har en kollega som sover mer enn han er våken, og det later til å fungere utmerket — forskjellen ser man bare på hvorvidt han har haka på brystkassen eller ikke. Men det er en fordel å ikke snorke. På en konferanse siste sommer deltok en gammel indisk guru, berømt for sin forskning og for sine konflikter med andre berømte forskere. Mannen sovnet under et foredrag — og begynte å snorke så høylydt at selv jeg, som satt på andre siden av rommet, ikke kunne høre foreleseren. Dette fortsatte en halvtimes tid, for det var ingen som våget å vekke den berømte mannen. (Og foredraget var faktisk både interessant og godt presentert, så det må ha vært lunsjen (eller lunsjvinen) som stod bak).

Strategi 2: Lag ordboken «foreleserens engelsk-engelsk». Med noen forelesere er det en heltidsjobb i seg å forstå hvilke ord personen forsøker å si, slik at å binde ordene sammen til vitenskap simpelthen er umulig. Eksempel fra kinesisk foreleser: serum=theorem, lemmer=lemma, osv.

Jeg elsker spesielt japanske forelesere, som innimellom forklaringene kommer med raseriutbrudd på japansk fordi de har skrevet feil på tavlen, før de fortsetter på lynhurtig smilende japansk-engelsk så man ikke forstår at de har byttet språk før enn tre-fire setninger for sent.

Strategi 3: Doktorbingo! Denne er AlterEgos geniale konstruksjon, som dukket opp hos slikejenter 🙂

Du lager et bingokort med typiske intetsigende fraser, krysser av etter hvert som de dukker opp, og roper bingo når du har fullt!

Strategi 4: Skriv en bloggpost. Enkelt og greit.

Reklame

Handlinger

Informasjon

6 responses

15 10 2008
slikejenter

Ja, hva er det med disse eminensene som bare setter seg til og sovner? En meddoktorand fortalte meg hvordan hennes illusjoner brutalt brast da en av hennes store forskerheltinner satt og snorket i nabosetet under et foredrag. Da det ble noen ledige seter lenger bort (utvilsomt pga snorkingen) la damen seg NED, og sov lykkelig videre. People have no shame…

15 10 2008
Erlend

Å lide i seminarrom er stipendiatens lodd.

15 10 2008
kamikaze

slikejenter: Horror! Jeg antar heltinnen mistet litt av glorien sin da…

Erlend: Noe i kommentaren din får meg til å mistenke at du er ferdig med stipendiattiden?

15 10 2008
Erlend

Joda, disputerte i ’93. Så jeg er som fortidslevning å regne 😉

18 10 2008
Alter Ego

Strategi 5: ta med deg utskrifter av artikler el.lign. og les; titt opp opp i ny og ne. Da ser det ut som om du foelger med hver gang du egentlig bare ser ut i lufta og tenker paa det du har lest.

Strategi 6: Ha langt haar, skjul iPod-oerepropper + ledninger under haaret og lytt til nedlasta podcaster eller bare musikk. (Bare husk at medsynging IKKE er populaert…)

Strategi 7: Laer deg et utenlandsk alfabet og ha en skriftlig dialog med sidemannen som ogsaa kan det samme, hvor dere skriver utenlandske bokstaver for norske ord, slik at det bare gir mening fonetisk. Funker fint med russisk, for eksempel:-)

Strategi 8: Forsoek aa faa taleren ut av det han holder paa med. Soek oeyekontakt, og naar du har det, stryk deg selv ‘fravaerende’ over brystene el.lign. mens du smiler litt forsiktig. (Hjelper hvis du krysser armene over brystet og bare tilfeldig lar en finger gli opp og ned…) Det kan bli veldig underholdende!

Sistnevnte er forsoekt i et hervaerende politisk parti DenGangDa jeg var ung, og det ga forbloeffende resultater 😉

20 10 2008
kamikaze

Alter Ego: Haha, skal teste ut nummer 8 med en dertil egnet kandidat jeg ikke behøver å se igjen 😀

Nummer 7 er litt verre da den krever at jeg lærer et språk med et annet alfabet først. Noe sier meg at det er mindre jobb å høre på seminaret 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: