Hvilken mattehjerne er du?

29 09 2008

Denne posten henter inspirasjon hos Mirakel.

Jeg har alltid ment at det er forskjell på folk — nærmere bestemt på geometri-mennesker og algebra-mennesker.

For dere som ikke er mattenerder til hverdags (og kanskje for dere som er det også), tar vi en liten definisjonsrunde. Når jeg sier geometri-menneske tenker jeg ikke nødvendigvis på folk som arbeider med geometri, men på folk som tenker i bilder og tegner figurer når de skal løse problemer. Algebra-mennesker er slike som tenker logikk og skriver formler.

Jeg har observert at geometrimennesker roter mer, og har mer hår, enn algebramennesker.

Teoriene mine har dessuten støtte i vitenskapen! Saken handler nemlig om hvorvidt det er den venstre eller høyre hjernehalvdelen som dominerer hjernen din.

Alexander Grothendieck, forrige århundredes største algebraiker.

Hårløs: Alexander Grothendieck, århundredets algebrageni

For å være tabloid:

Høyredominante hjerner er følsomme og impulsive, de kommer for sent til avtaler, de kan ikke huske det de skal (ikke fordi de egentlig glemmer det de skal huske, de glemmer bare at de skal huske det). De arbeider gjerne med mange ulike ting på en gang, hulter til bulter — man sitter og arbeider med en sak og så oisann! får man en ide til noe annet man holder på med, og så hopps! hopper man over til noe annet igjen. Høyredominante hjerner tenker i bilder og følelser, og de liker best å løse problemer gjennom å tenke visuelt, tegne figurer og bruke sin geometriske intuisjon.

Venstredominante hjerner er logisk orienterte og har virkelig kontroll på ting. De kommer til avtalt tid, de har ryddige hjem og de bruker tanntråd. De har klare planer for hverdagen og følger dem, de husker navn på folk de møter, og de er gode verbalt. Det er disse som alltid har et godt svar på lager når de trenger det. Når venstredominante hjerner har mye å gjøre, lager de en liste og følger den kronologisk.

Hårete: Grigori Perelman, århundredets geometrigeni

Av dette ser vi at mine observasjoner med variasjoner i frisyre og hygiene fint kan forklares ut fra dominante hjernehalvdeler. En typisk geometrihjerne er høyredominant, synes skrivebordsrydding er unødvendig og glemmer frisørtimen. En typisk algebrahjerne derimot har full kontroll på både frisør og skrivebord.

Behøver vi å nevne at kamikaze er en høireqvinde?

Reklame

Handlinger

Informasjon

15 responses

29 09 2008
Sonja Dadam

Jeg er hårete og rotete, og tegner figurer (og lager figurer – jeg tror jeg har brettet i stykker flere visittkort for å demonstrere en innfesting eller lignende enn jeg har brukt til å gi til folk slik at de har info om meg) når jeg forklarer.

29 09 2008
Anders

Jeg tror jeg heller mest mot høyre selv. Likevel klarer jeg i forholdsvis stor grad og både huske ting og å komme tidsnok til avtaler. er det rom for graderinger på denne skalaen eller er den diskret?

29 09 2008
kamikaze

Sonja: Haha, jeg pleier også å lage figurer og vifte med armene for å vise hvordan tredimensjonelle ting ser ut! Med varierende suksess…. 🙂

Anders: Jeg tror skalaen er et kontinuum, og jeg tror også man kan være for eksempel høyredominant når det gjelder språk og venstredominant når det gjelder matte. Vet ikke hvor mye det avgjør heller. Men jeg ble helt overlykkelig den første gangen jeg leste beskrivelsen av høyredominante mennesker, det var litt slik «ok, jeg er ikke doven, glemsk og dum, jeg er bare høyredominant!» 🙂

29 09 2008
r.

Av alternativa har jeg alltid regna meg som en algebraiker, men hoppemetoden, hår og skrivebordsrydding trekker meg visst mot midten.

Matematikere går vel forresten ikke til frisøren?

29 09 2008
Erlend

Grothendieck drev da vitterlig med algebraisk geometri? 🙂

30 09 2008
kamikaze

r: Denne matematikeren går i hvert fall innimellom, og jeg har en gang sett en nyklipt professor! Men jeg har også hatt samtaler av typen

kamikaze: Oi, så fin du er på håret! Har du klipt deg?
mattenerd: Nei, jeg vasket det.

Erlend: Hysj! 😉 Jeg synes ellers ofte algebraisk geometri enten er av typen «hvor er algebraen?» eller «hvor er geometrien?» men så er jeg heller ingen ekspert.

(Det aner meg at Grothendieck hadde full kontroll over hele hjernen sin, men jeg kom ikke på noen riktige algebraikere som var like berømte! (og hadde like kort hår))

30 09 2008
kamikaze

Erlend: Jeg glemte å ønske deg velkommen! Så velkommen!

30 09 2008
Erlend

Takk!

Det står forøvrig en interessant artikkel om Gronthendiecks liv og virke i det siste nummeret av Notices of the American Mathematical Society.

30 09 2008
rigmor

OIoioi! Denne er vanskelig.

Jeg lager lister jeg aldri besøker igjen, men jeg bruker alltid tanntråd. Og så lager jeg diagrammer og figurer til det tyter ut av printeren, før det blir til en liste som fint spikres opp på avdelingstavlen… og blir sittende der til jeg ser den har FEIL Farge og er derfor UTGÅTT på dato. Om den da ikke har sittet der så lenge at grønn er in igjen.

Analyse that if you like…

1 10 2008
kamikaze

Erlend: Interessant! Den skal jeg kikke på 🙂

Rigmor: Tanntråd er ok, det bruker jeg også, selv om det er de kjedeligste fem minuttene av dagen…

2 10 2008
Trili

Jeg satt hele tiden og trodde jeg var en algebra-dame, men utfra definisjonen MÅ jeg være høyredame jeg også. Elsker matte, og har alltid organisert den utfra logikk, tallrekker og formler (likte aldri geometri spesielt godt), MEN jeg jobber med 1000 ting på en gang (og er god til det), har et sinnsykt uorganisert skrivebord og glemmer både egne frisørtimer (egentlig glemmer jeg til og med å bestille dem) og barnas tannlegetimer. Skikkelig scihzofren, altså 🙂

4 10 2008
kamikaze

Trili: Velkommen hit! Her får man lov til å være akkurat så schizo som man er!

5 10 2008
tripsandtics

Jeg fant denne: http://www.news.com.au/heraldsun/story/0,21985,22556281-661,00.html

Og jeg greier ikke å se dama snurre mot klokka, bare med. Altså er jeg høyrehjernet. Men jeg lager detaljerte, kronologiske lister som jeg siden glemmer, jeg kommer kronisk for tidlig til avtaler (hater når andre sløser med min tid, så jeg sløser ikke med andres), jeg tenker i bilder, må tegne for å forklare ting, forstår ikke matematikk i det hele tatt, men har relativt lett for å lære språk. Og nevnte jeg impulsiv? Men med litt vel fungerende konsekvensanalyse, så resultatet kan bli nøling og usikkerhet?

Uansett, artig innlegg!

5 10 2008
kamikaze

tripsandtics: Jeg har en kompis som kan få henne til å snurre begge veier, men selv synes jeg bare hun snurrer med klokka… vet ikke hvor eksakt vitenskap det er, men jeg synes det er morsomt, og så blir jeg så glad når det stemmer på meg for en gangs skyld!

5 10 2008
Lothiane

Jeg klarer bare se dama snurre med klokka. Prøvde iherdig å se henne snurre mot klokka, men det går bare ikke. Når jeg leser lista passer jeg nok best på «høyresida», så da stemmer det vel. 🙂

Jeg er avhengig av lister for å huske ting, men helst må det være alarm på mobilen så jeg blir minnet på ting i tide. Skal jeg reise noe sted, eller gjøre noe annet som ikke er «hverdagslig» må jeg ha lister å følge. Tanntråd? Hmm… dårlig samvittighet der. Hårete er jeg jo… Men jeg pleier ikke komme for sent, for det hater jeg. Stort sett drar jeg avgårde for tidlig i stedet, så det blir jeg som venter. 🙂

Matte har jeg ikke filla peiling på, sliter hardt med å følge opp Podens mattelekser. (Heldigvis klarer han det stort sett bra selv.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
%d bloggere liker dette: